Tekniikan opiskelu on ympäristöteko

Hei nuori! Oletko miettinyt, miten maapallolla eletään 2030- tai 2130-luvulla? Mistä saadaan energiaa tulevaisuuden autoihin, hoitoa sairauksiin tai ruokaa lautaselle? Miten roskat lajitellaan jatkossa? Haluatko tulla mukaan ratkomaan näitä kysymyksiä vai seurata sivusta?

Me allekirjoittaneet olemme saaneet eväät elämäntielle Mäntän lukiosta, jonka matemaattis-luonnontieteellinen opetus on jo vuosikaudet ollut korkeatasoista. Monet entisistä oppilaista ovat jatkaneet opintojaan tekniikan parissa ja heidän työnsä tuloksia saadaan nyt seurata valtakunnallisestikin. Tulevana syksynä lukiossa alkava, lääketieteellisiin opintoihin valmentava kurssitarjonta, on myös iloksemme herättänyt kiinnostusta yli kuntarajojen.

Lääkiksestä valmistutaan monia muita aloja useammin suoraan työelämään ja lääkärit suorastaan viedään käsistä. Tarjolla olevien luonnontieteellisten kurssien opiskelu mahdollistaa jatko-opinnot myös monilla muilla aloilla. Haluaistiko sinä esimerkiksi arkkitehdiksi, farmaseutiksi, rakennusinsinööriksi tai biotieteilijäksi?

Lukion kurssivalinnat tai arvosanat eivät kuitenkaan ole loppuelämän sinetti. Älä pelkää, ettet osaa. Asenne ratkaisee. Kympin tyttöjen ja poikien lisäksi työelämässä tarvitaan meitä keskinkertaisiakin. Into on arvosanaa tärkeämpi ja pienessä lukiossa saa varmasti lisäapua silloin, kun sitä tarvitsee. Mikään tieto ei ole turhaa. Ylimääräistä yleistietoa voit käyttää jatkossa vaikkapa pubivisassa.

Me diplomi-insinöörit kehitämme edellä mainittuihin ja moniin muihin ongelmiin käytännön ratkaisuja sen sijaan, että vain valittaisimme kuinka ”tarttis tehrä jotain”. Myös vapaa-aikanamme haluamme jakaa osaamistamme yhteiseen hyvään.

Mänttä-Vilppulan kaupungin talousarviossa vuodelle 2021 teknisten palveluiden osuus on euromääräisesti kolmanneksi suurin sosiaali- ja terveyspalveluiden ja sivistyspalveluiden jälkeen ollen noin reilut 10 prosenttia koko käyttötalouden määrärahoista. Teknisiin palveluihin kuuluvat esimerkiksi kaupungin kiinteistöt, kadut, leikkipaikat, jätehuolto, puistot, torit ja se niin paljon toivottu skeittipaikka. Jotta verorahoille saataisiin aidosti vastinetta, tarvitaan kunnalliseen päätöksen tekoon sosiaali- ja sivistyspuolen osaajien lisäksi myös teknisen alan osaajia sekä nuoria.

Päätökset tulee tehdä perusteellisesti, asiaa tuntien ja ymmärtäen päätösten kokonaisvaikutukset, jotka on nähtävissä vielä vuosikymmenten päästä. Pidä siis huolta, että äänestämässäsi ryhmittymässä ajatellaan myös teknisesti. Tai lähde opiskelemaan tekniikkaa ja ole itse osa tulevaisuutta! Älä silti jätä äänestämättä, vaikka ajatuksesi olisivatkin jo jatko-opinnoissa. Äänestämällä vaikutat siihen, kuuluuko kaupungissamme tulevaisuudessa myös nuorison ääni.

Anna-Kaisa Pietiläinen

DI, Mänttä-Vilppulan Keskustan kuntavaaliehdokas 2021

Sirpa Väisänen

DI, Mänttä-Vilppulan Keskustan edustaja teknisessä lautakunnassa 2017-2021

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *