Rakennetaan ”uusi normaali” Mänttä-Vilppula

Me asumme kunnassa jossa on mahdollisuuksia. Sijaintimme, alle sata kilometriä kolmeen maakuntakeskukseen Tampere-Jyväskylä-Seinäjoki, on parempi kuin monen meidän tapaisen kunnan.
Meillä on monipuolinen elinkeinorakenne. Meillä on neljä erityyppistä taajamaa. Meidän kuntaa ei voi kehittää ”yhdellä ja samalla sapluunalla”. Meidän tulee tunnustaa kunnan kylien erilaisuus ja mahdollisuudet ja rakentaa niihin omat kehittämismallit.

Talous antaa raamit toiminnalle. Tasapainon saaminen talouteen on yksinkertaisesti se, että eletään niin että tulot ja menot on tasapainossa. Yritykset ja elinkeinonharjoittajat ovat avaintekijä siinä että saamme kuntaamme palvelujen tuottamiseen tarvittavia verotuloja. Kunnan tehtävä ei kuitenkaan ole olla itse mukana yritystoiminnassa vaan luoda edellytyksiä. Yhteydenpito ja tarkalla korvalla kuulla kunnan yrittäjiä on tärkeää. Huomioiminen on jo hyvän hengen ja ilmapiirin luomisen kannalta tärkeää.
Jos päädytään tilanteeseen että palveluiden määrää pitää tarkastellaan, niin sitä ei pidä tehdä runnomalla ja
pelkän euron voimalla. Silloin käy niin että leikkaamalla jostain maksamme muuta kautta saman takaisin. Eli se olisi sitä ”hölmöläisen peiton jatkoa”. Palvelujen heikentäminen ei saa olla sitä, että pakotetaan ihmiset siirtymään pois kotikonnuiltaan. Tällainen ”pakkosiirtomalli” ei kuulu länsimaiseen yhteiskuntaan. Jos joku toiminta loppuu, niin mikä on sitten se toimintamalli millä alueen ihmiset uudessa tilanteessa tulee toimeen.

Meidän kunnassa on uhka että lähdemme palvelujen keskittämisen tielle. Tehdään ”yksi bunkkeri” kuntaan ja siihen sitten kaikki ja sanotaan että ”kyllä meillä palvelut pelaa”. Keskusta ei hyväksy keskittämismallia. Tämä korona-aika viimeistään on opettanut sen vaarat. Kuluvalla nelivuotiskaudella on ollut yrityksiä keskittää rakentamista vain taajamien läheisyyteen. Tälle edullisuustarkastelulle sanomme EI. Kuntalaisen otsaan ei saa laittaa hintalappua siitä mitä ihminen maksaa kaupungille asumispaikan perusteella. Valtuuston 14.10.-19 päättämästä asumisohjelmasta oli ”unohtunut” kokonaan haja-asutus alue. Saimme sen siihen lisättyä. Näillä muutamilla esimerkeillä haluan sanoa sitä että tulevaisuudessakin täytyy kaupungin päättävissä elimissä olla niitä jotka näkevät kaupungin kokonaisuutena.

Lähde siis mukaan ehdokkaaksi ja tuo näkemyksesi esille. Keskustan ryhmän kautta sinulla on kanava vaikuttaa.
Mahdollistava, monipaikkainen ja monipuolinen kaupunki joka turvaa arjen tarpeet kaupungin ihmisille on meidän tulevaisuudentehtävä.

Terveisin Mikko Kivilahti

(Kirjoittaja on Mänttä-Vilppulan Keskustan puheenjohtaja ja pitkän linjan valtuutettu, sekä mukana ehdolla kuntavaaleissa 2021.)

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *