Kuuleeko kaupunkilainen? Ehdokas kuuntelee.

Tein pienen kyselyn lähipiirissäni siitä, mitä kaupunkimme asukkaat kaipaavat ja mitä voisi kehittää. Kysymys veti monet hiljaiseksi. Kun tarjotaan mahdollisuutta antaa palautetta, ei sitä aina tule mieleen.
Hetken miettimisen jälkeen nousi esiin huoli vanhus- ja mielenterveyspalveluiden laadusta, päiväkodin hoitajien jaksamisesta ja että työpaikoista ja yrityksistä on pidettävä huolta, jotta ne eivät valu naapurikuntiin. Myös nuorten työllistyminen, teiden kunto ja viheralueista huolehtiminen puhuttivat. Kiitosta annettiin esimerkiksi neuvolapalveluista, varhaiskasvatuksen laadusta, hyvästä perusopetuksesta ja monipuolisista ja edullisista harrastusmahdollisuuksista. Kaikki nämä ”risujen ja ruusujen” kohteet ovat niitä peruspalveluita, joiden parissa kaupunginvaltuusto ja lautakunnat työskentelevät.

Vanhat fraasit ”mitään ei saa pyytämättä” ja ”tyhjän saa pyytämättäkin” pitävät hyvin paikkansa. Voisitko itse antaa jatkossa palautetta rohkeammin suoraan kaupungille tai valtuutetuille? Jos leikkipuiston hiekkalaatikosta on hiekka vähissä, koiralenkkisi varrelta on katuvalosta lamppu palanut tai toivoisit kouluihin useammin lähellä tuotetua ruokaa, laita asiaa eteenpäin. ”Niin metsä vastaa kuin sille huutaa”, mutta jos kukaan ei koskaan sano mitään, niin hiljaista on.

Tuleva 31-paikkainen valtuusto edustaa vain osaa kaupunkimme asukkaista. Äänestämällä voit vaikuttaa valtuuston ja päätöksenteon monimuotoisuuteen. Menetettyä etuutta on vaikea saada takaisin oli kyse sitten kyläkoulusta, tien päällysteestä tai kirjaston aukioloajasta. Mitkä asiat ovat sinun arjessasi erityisen
tärkeitä? Kuka ehdokkaista voisi tuoda myös sinun äänesi kuuluviin?

Valtuutetut saavat valtuustokauden aikana palautetta osakseen. Mitä, jos antaisit palautetta jo ehdokkaille? Kysy, haasta, ihmettele. Kommentoi, kyseenalaista, osallistu. Kehu, kiitä rohkaise. Olemalla
itse aktiivinen kaupunkilainen saat taatusti enemmän tietoa ehdokkaiden ajatusmaailmasta kuin vain vaalikoneita tekemällä ja somea seuraamalla. Kaupunkilaisia kuuntelemalla myös ehdokkaat tietävät, mitä meillä Mänttä-Vilppulassa voisi tehdä paremmin.

Minua ja useimpia muita ehdokkaita saa tulla nykimään hihasta ja tulla jutulle. Jos en jotain tiedä tai minulla ei ole asiasta heti mielipidettä, lupaan palata aiheeseen tutkittuani asiaan liittyvät taustatiedot. Jos et löydä ehdokaslistoilta sopivaa ehdokasta ja olet kiinnostunut paikkakuntamme asioista, lähtisitkö itse ehdolle?

Anna-Kaisa ”AaKoo” Pietiläinen
(Kirjoittaja on Mänttä-Vilppulan Keskustan kunnallisjärjestön jäsen ja mukana ehdolla kuntavaaleissa 2021.)

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *